Oljedirektoratet vil kjøpe fiskerne

Oljedirektoratet ønsker å frikjøpe fiskere med faste bruk i havområder hvor de planlegger å skyte seismikk i sommer. Både Norges kystfiskarlag og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen reagerer sterkt på dette forsøket på å kjøpe seg ut av sameksistensproblemene.

I sommer skal Oljedirektoratet sluttføre kartleggingen av havområdene Nordland VII og Troms II med innsamling av 3D-seismiske data i et område i Vesterålen og et annet område nord for Senja. Oljedirektoratet ønsker å inngå frikjøpsavtaler med fiskere som har faste bruk i seimikkområdene sommeren 2009.  Faste bruk vil være til hinder for gjennomføringen av den seismiske datainnsamlingen og Havforskningsinstituttets følgeforskning i Vesterålen.

Norges Kystfiskarlag kan ikke akseptere frikjøp i forbindelse med seismiske undersøkelser, sier daglig leder Håvard Jakobsen.

-Fiskerne har lovmessig rett til å kunne utøve sitt yrke, og vi forutsetter at fiskerne skal tjene sine penger på å drive fiske, ikke på å kjøpes ut av sine rettmessige fangstfelt, sier han. 

-Å tillate et frikjøp av fiskeriaktivitet er en aksept for at olje går foran både hensyn til fiskebestander og fiskerinæring. Det er totalt uakseptabelt når hele vår motstand mot oljevirksomhet i disse områdene baserer seg på en redsel for at fiskeriene skal fortrenges, og våre viktigste fiskebestander skal bli skadelidende, sier Håvard Jakobsen som vil ta denne saken opp med de aktuelle departement.

Leder i Folkeaksjonen, Gaute Wahl, mener Oljedirektoratets forsøk på å kjøpe seg til arbeidsro i sommer og dette er hittil det aller klareste eksempelet på at sameksistens ikke er mulig i disse havområdene og at oljevirksomhet kommer til å gå på bekostning av fiskerinæringa.

- Dette er begynnelsen på en prosess hvor fiskerne blir kjøpt ut og Norges viktigste fiskerier blir fortrengt til fordel for oljeindustrien, sier han.

- Seismikkinnsamlinga utgjør en vannvittig pengebruk som ikke gagner regionen det minste, men som tvert imot ødelegger fiskernes næringsgrunnlag. De 400 millionene som hittil er brukt på seismikk, kunne alene skapt flerfoldige varige arbeidsplasser i fiskerinæringa. Man kunne begynt med å legge ny strømkabel ut til Værøy og Røst. Det vil koste 100 millioner kroner og sikre både langsiktig næringsutvikling og arbeidsplasser, avslutter Wahl.