Fakta om oljeboring

Norge har til nå brukt over 1 milliard og 10 år på å samle inn kunnskap om hvilke konsekvenser oljeboring i lofoten, Vesterålen og Senja kan ha.

Samtlige miljøfaglige råd viser at det er uforsvarlig med en åpning for oljeboring i våre mest verdifulle havområder. Hvilken kunnskap er det oljetilhengerne etterlyser når forskning og erfaring så tydelig viser at det er uforsvarlig med oljeboring? 


Den naturvitenskapelige forskningen gjennomført av bl.a Havforskningsinstituttet viser at det ikke er forsvarlig med oljeboring i lofoten, Vesterålen og Senja fordi det er det viktigste området for reproduksjon og rekruttering av de viktigste kommersielle fiskeartene som f.eks, torsk, norsk vårgytende sild, hyse, sei og uer. Denne forskningen samsvarer med Miljødirektoratet, som i sine innspill til politikerne advarer mot åpning for oljeboring utenfor lofoten, Vesterålen og Senja. 

Det samme rådet gir fiskerne gjennom Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag. De sitter på generasjoner av erfaring og kunnskap, og har førstehåndskjennskap til området. Erfaringene fra seismikkskytingen som ble gjennomført mellom 2007 og 2009 viste tydelig at olje- og gassindustrien vil fortrenge fiskeindustrien fra viktige fiskefelt. 

Folkeaksjonen respekterer at f.eks. lovePetro jobber for en snarlig åpning av lofoten og Vesterålen for petroleumsindustri, og mener det er bra at vi er mange som engasjerer oss i debatten om hvilken fremtid lofoten, Vesterålen og Senja skal få. 

Samtidig godtar vi ikke at loVePetro underkjenner viktige og saklige stemmer i debatten. Det er mildt sagt villedende å si at vi mangler et beslutningsgrunnlag. Vi har kunnskap nok til å konkludere, men den store politiske debatten er hva vi ønsker å prioritere.

Folkeaksjonen mener det vil være uforsvarlig av politikerene å prioritere forurensende oljeindustri fremfor fiskeri, reiseliv og potensialet i de fornybare ressursene. Med stor støtte i befolkningen engasjerer vi folk over hele landet til å vise at de ønsker ei oljefri fremtid for lofoten, Vesterålen og Senja.