For alle oss som ikke vil at Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for petroleumsaktivitet, har november vært en interessant måned. 

I forbindelse med landsmøte 2017, blir det en faglig kveld i Bodø 3. november kl. 19. Meld deg på årsmøtehelga og få med deg et interessant foredrag ved Berit Kristoffersen, UiT.

"Det har jo gått så bra i Nordsjøen, så det går sikkert bra her også". Har du hørt den før? Dette er et av de enkleste argumentene å plukke fra hverandre.

På tolv år er det til nå skrevet over nitti rapporter som omhandler tema som er relevant for spørsmålet om utvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Er innsatsen verdt risikoen å hente opp olje og gass fra områdene utafor LoVeSe? Nei, mener Gaute Wahl, tidligere leder i Folkeaksjonen.

Havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er unikt i verden

Olje- og gassvirksomheten innebærer fare for akutt forurensning. Scenariene spenner fra full utblåsning av en brønn med tusenvis av tonn olje ut i sjøen, til mindre uhellsutslipp av olje eller kjemikalier på grunn av slangebrudd eller overfylling av tanker. 

Utslipp av olje i forbindelse med olje- og gassproduksjon skjer ved utslipp av produsert vann, drenasjevann fra plattformene og fortrengningsvann. I tillegg kan det skje akutte oljeutslipp. Produsert vann er normalt den viktigste kilden til oljeforurensning.

– Det går jo så fint i Nordsjøen, så da går det helt sikkert bra med oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja også.

Sider